stort hus med röda stolpar, runda fönster och trappor

Kultur- och aktivitetshus

Besök flera av kultur- och aktivitetshusen som finns i kommunen. Beroende på intresse och i vilken ort du befinner dig i finns det olika kultur- och aktivitetshus. Du hittar mer information och kontaktuppgifter under respektive verksamhet.

Glashuset

Ta del av kultur, mat och bowling

Glashuset är en kreativ mötesplats för alla i Gislaved kommun, här kan du ta del av kultur och mat i olika former, umgås och bowla under samma tak. Här möts kreativitet, innovation och utbildning!

Platsen är en del av Gislaveds kulturstråk med musikskolan, konsertlokal och bibliotek som närmsta grannar.

Kontaktuppgifter

Kulturplatån

musikstudio med vinyler på väggen

Oavsett ålder och vart du bor i kommunen är Kulturplatån till för dig. Länk till annan webbplats. Här kan du ta del av och skapa kultur utifrån var du befinner dig och tycker om. Kulturplatån arbetar över generationer och strävar efter en kreativ och öppen miljö. Verksamheten är tillgänglig för alla men den primära målgruppen är unga. Kulturplatån är en plats för upplevelser, kreativitet, lärdomar och glädje. En plattform att förverkliga drömmar, idéer och projekt på. Vi hjälper dig gärna!

Boka replokal, musik- och filmstudio

Hos oss kan du boka olika kreativa rum som replokaler, musik- och filmstudio, dj-rum, skapande verkstad och e-sportsarena. Här kan du delta i kurser inom ramen för vår skapande verkstad, Scenverkstan och Gislaved dansstudio. Du är också välkommen att ta del av ett rikt och spännande programutbud. Vill du göra något annat? - Kontakta oss så tar vi tillsammans reda på vad vi kan ordna.

Hur kan du nyttja Kulturplatån?

Musikrum och instrument får du använda kostnadsfritt. Du som är över 15 år kan med bricka få tillgång till lokalerna efter bemannade öppettider. Kontakta personalen för mer information.

Kulturslanten

Är du mellan 13 och 25 år och har mängder av spännande idéer som du skulle vilja förverkliga? Tillsammans med ungdomscoachen kan du bolla dina tankar och få hjälp med att söka stipendiet. Läs mer om Kulturslanten. Du kan även kontakta ungdomscoachen för mer information.

Silent Shout

Det offentliga konstverket, Silent shout av konstnären Anna Svensson Länk till annan webbplats. invigdes den 19 september 2015, då Glashuset firade ettårsjubileum!

konstverk med färgglada ringar och koner som sticker ut ur en vägg

Vet du att

… verksamheten som nu är Kulturplatån startade i mitten av 1990-talet som Ungdomens kulturhus? Det fanns en efterfrågan på replokaler och ett ställe för unga att hänga på. Huvudinriktningen var ungdomar och att utbudet även då baserades på deras önskemål.

… artister som kommer på besök och får se Kulturplatåns lokaler alltid häpnar över våra fina lokaler? Inte ens i Stockholm är det så bra.

… öppet forum är en mötesform på Kulturplatån där engagerade invånare kan möta politiker och tjänstepersoner från kommunen för att diskutera och argumentera kring möjligheter och utmaningar i vårt civilsamhälle?

Gislaveds konsthall

Ambitionen för Gislaveds konsthall är att vara en institution med en given plats i det lokala samhället Länk till annan webbplats. och samtidigt vara en institution med aktuella konstprogram på en hög nationell och internationell nivå. Här presenteras konstutställningar, föreläsningar och videovisningar med aktuella teman.

ett grått hus med vit veranda

Händelser genom åren

Hösten 2013 döptes Kulturhuset Borgen om till Gislaveds konsthall för att fokusera på bildkonst och tydliggöra verksamheten som institution.

Under våren 2014 genomförde konstnärerna Malin Lobell och Annelie Wallin konstprojektet Dela trädgård i samarbete med Arbetsmarknadsenheten. Målet med projektet var att diskutera värdesystem och makthierarkier i samhället omkring oss i temat: Kan konsten påverka? Trädgården i Anderstorp förvaltades en tid av ungdomar via AME.

Invigning av Den svenska tanten

Sommaren 2015 visade Susanna Arwin utställningen Tantfullness på konsthallen. I samband med invigningen avtäcktes Den Svenska Tanten, en offentlig skulptur på Stortorget i Gislaved. Du har säkert tagit en selfie tillsammans med tanten.

I början av 2016 skapade HDK-Valand sin första utställning på konsthallen Länk till annan webbplats. där de tolkar platsen och dess betydelse. Det var början på ett samarbete som fortfarande är aktuellt. Konstverken speglade platsen Gislaved och slutfördes på konsthallen.

Tusen Nyllen på Smålandsstenars bibliotek

Under sommaren 2017 visades Johan Thunells utställning Tusen Nyllen. Konsthallen var fylld med rakubrända ansikten i olika former och drag. Du kan idag se ett av verken på Smålandsstenars bibliotek.

Hösten 2018 målade Appear37, Adam Algotsson delar av fasaden på Hotell Nissastigen. Länk till annan webbplats. Väggmålningen är en gammal kamera och syns från gågatan i centrala Gislaved.

Lena Cronqvists utställning i Gislaved

Vintern 2018 visades Lena Cronqvists utställning på Gislaveds konsthall. Länk till annan webbplats. Hennes säregna värld med gestaltningar av flickor som greppar mamma- och pappadockor väckte många frågor.

Parallellt med utställningen i maj 2019 hade Karin Granstrand workshop med barnen på Mobäcks förskola i Anderstorp. Länk till annan webbplats. Textilerna som barnen färgat översatte Karin till landskap som blev till förskolans egna konstverk.

Tillfälliga lokaler för konsthallen

Hösten 2019 flyttade konsthallen tillfälligt till rymligare lokaler på Anderstorpsvägen 3 i Gislaved. Lisa Trogen Devgun skapade en utställning där hon fyllde lokalen med dräneringskuber från ett plastföretag i Anderstorp. Länk till annan webbplats. Bo Arnros ställde samtidigt ut verk som genom objekt, måleri och fotomontage utforskade ytan och skyddets dubbelnatur.

Torghuset, Smålandsstenar

Stiftelsen Torghuset i Smålandsstenar är en mötesplats där det arrangeras allt från bio och konserter till föreläsningar och bröllopsfester, dans, föreningsmöten och arrangemang av alla de slag. Besök Torghusets webbplats för öppettider och kontaktuppgifter. Länk till annan webbplats.

Folkets hus, Gislaved

En mötesplats i centrala Gislaved, ett digitalt hus, med bio och evenemang, både publika och privata så som direktsändningar från opera, teater och musik. Du kan även hyra lokaler för privat ändamål så som bröllop, personalsamankomster, födelsedagsfester, barnkalas. Besök Folkets hus Gislaveds webbplats för öppettider och kontaktuppgifter. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades senast: