Skulptur i Gislaveds tätort

Den Svenska Tanten, 2015, Susanna Arwin, Växjö

Skulpturen som är gjord i brons och naturlig storlek står på Stortorget. Hon representerar trygghet, det enkla och det jordnära. Projektet "Den Svenska Tanten" startade 1995 och har sedan dess inspirerat till nya uttryck och konstverk på temat. Konstnären är bland annat representerad i Jönköping, Malmö och Växjö.

Dansaren, 2013, Annika Heed, Sollentuna

Skulpturen som är gjord i brons står på Musiktorget och utgår från dans och musik. Verket kan ses som ett uttryck för bygdens energi, kreativitet och framåtanda. En viktig del i konstnärens skapande är kontakten med musiken, ofta arbetar hon på samma sätt som en improviserande musiker. Konstnären är bland annat representerad i Sollentuna och Värnamo.

Figurer, 1998, Hans Fredholm, Eksjö

Skulpturparet är gjort i betong och står utanför Gislaveds konsthall. Verket är en studie av rörelse i rummet, mot ett uttalat avstånd. Konstnären är bland annat representerad i Eksjö och Jönköping.

Budkavle, 1997, Kenneth Johansson, Diö

Skulpturen som är gjord i röd granit står på Gullviveskolans skolgård och har inristade namn från olika länder. Verket symboliserar en budkavle som går mellan människor från alla delar av världen. Budkavlen var ett föremål som främst användes under medeltiden för att kalla samman människor, den bestod av ett runt trästycke där tecken ristades in för att visa vem som skickat den och i vilket ärende den sändes. Konstnären är bland annat representerad i Växjö.

Samhörighet, 1989, Frank Ivan Thomsén, Århus, Danmark

Skulpturen är gjord i gnejs och står på Järntorget. Verket symboliserar en man och en kvinna. De delar ett liv, söker närhet och ger varandra kraft. Verket kom på plats genom ett samarbete mellan Gislaveds kommun och HSB.  Konstnären är bland annat representerad i Emmaboda och Kalmar.

Vakthunden, 1989, Torsten Fridh, Undersåker

Konstnärsfamiljens hund Puckie är avportträtterad i brons och sitter i korsningen Köpmangatan/Södergatan. Hon var å ena sidan den förtrogne som lydde sin herre, å andra sidan den självständiga som emellanåt bara gjorde det som föll henne in. Konstnären är bland annat representerad i Stockholm och Östersund.

Iskristaller, 1989, Roland Andersson, Linköping

Skulpturen är gjord i rostfritt syrafast stål och står i Kommunparken. Konstnären har utforskat pyramidformen, kristallen och obelisken så att nya former bildas däremellan. Spelet mellan belysta delar till exempel reflexer från dagsljus eller starkt solsken och skugga ger skulpturen olika utseenden under dygnets timmar. Konstnären är bland annat representerad i Alingsås, Göteborg, Skara och Skövde.

Pernilla, 1988, Tore Heby, Falkenberg

Bysten är gjord i granit och finns vid ingången till Gislows dagcenter. Konstnären är bland annat representerad i Falkenberg och Varberg.

De fyra årstiderna, 1957, Bernhard Andersson, Halmstad

Reliefen är gjord av brons och finns i Kyrkparken. Verket består av fyra delar som visar vinter, vår, sommar och höst. Konstnären är bland annat representerad i Falkenberg och Halmstad.

Folkvisan, 1954, Axel Wallenberg, Nässjö

Skulpturen är gjord i brons och är Gislaveds första offentliga konstverk. Verket står i Kyrkparken och är en klassisk skulptur av en man och en kvinna, där näcken med sin violin står för underhållningen i visans form. Verket donerades av Thure Mårtensson som var VD vid AB Cellulidindustri. Skulpturen finns även vid Smålands Nation i Uppsala. Konstnären är bland annat representerad i Borås, Jönköping, Nässjö och Uppsala.

Sidan uppdaterades senast: