En person lär sig att släcka en brand. En brandman kollar på och ger tips.

Utbildningar, räddningstjänsten

Vi på räddningstjänsten utbildar närmare 6000 personer varje år, detta är ett av våra sätt att minska olyckor och förebygga bränder. Nedan kan du läsa mer om våra utbildningar.

Du blir medveten om riskerna vid en brand, hur du kan förebygga brands uppkomst och hantera eventuell brand. Vi pratar snabb och säker utrymning. Vidare får du med dig hur du kommer kunna släcka brand i kläder genom praktiska övningar och bli väl förtrogen med den brandsläckningsutrustning som finns på arbetsplatsen. Vi kommer gärna till dig.

Vi ger dig teori blandat med praktik anpassad för din verksamhet.

Maila oss: rksis@gislaved.se

Tid: 3 timmar

Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte längre pumpa blodet ut i kroppen. På vår utbildning ger vi dig kunskaper om hur du tryggt och snabbt kan hjälpa till att rädda liv, om du hamnar i en situation vid ett hjäststopp.

Vår utbildning som följer HLR rådet, är uppdelad i två delar.

 • Del 1 är en interaktiv digital utbildning.
 • Del 2 är en praktisk del som vi ger hos oss eller hos dig.

Så här anmäler du dig till HLR-utbildningen

 • För att anmäla dig går du till sidan www.hlr.nu. Länk till annan webbplats.
 • Följande instruktioner är anpassade för dator. Mobil versionen är något annorlunda.
 • Du klickar sedan på länken till utbildningsportalen som finns i den röda rutan till höger på sidan.
 • Väl inne i utbildningsportalen behöver du skapa ett användarkonto. Det gör du genom att klicka på länken "Min sida" som finns längst upp till höger på sidan.
  Där fyller du i dina uppgifter. Det är viktigt att du fyller i ditt namn för att vi ska kunna se att du gått den digitala utbildingen.
 • Efter du har skapat ett konto går du in på "Mina sidor" och väljer alternativet "Påbörja webbutbildning". Genomför sedan utbildningen som heter "Hjärt-lungräddning vuxen".
 • Efter du har gått del1 (digital) ska du anmäla dig till del 2 (praktisk). Det gör du genom att klicka på "anmäl dig till kurs" som finns längst till vänster på startsidan.
 • Där skriver du in Gislaved som kursort. Referensorden är slumpmässiga och utan betydelse.
 • Det finns många datum att välja på, välj den som passar dig bäst.
 • Därefter godkänner instruktören dig OM du har gjort del 1.

Maila oss för frågor samt förfrågan om utbildning: rksis@gislaved.se

Vi på räddningstjänsten kommer gärna ut till din organisation, förvaltning eller företag och håller i en för er verkasamhet anpassad utrymningsövning. Vi tar hand om allt arbete med SOS och kommer efter utrymningsövningen ge er tips och råd om hur ni kan förbättra ert brandskyddsarbete. Detta gör att ni på ett strukturerat och säkert sätt kommer utrymma er fastighet ifall olyckan är framme.

Tid: 1,5 timmar

Maila oss för frågor: rksis@gislaved.se

Studiebesök eller utrymningsövning

Heta Arbeten är ett samlingsnamn för arbetsmoment som medför uppvärmning eller gnistbildning och som kan riskera att orsaka brand. Det kan handla om svetsning, skärning, lödning eller arbeten med snabbroterande verktyg.

Samtliga stora försäkringsbolag i Sverige ställer krav på att Heta Arbeten skall utföras av certifierade hetarbetare. Kraven regleras i försäkringsbolagens försäkringsvillkor.

Tid: 8 timmar

Maila oss för frågor: rksis@gislaved.se

Sidan uppdaterades senast: