Konsumentvägledning

Du som bor i Gislaveds kommun kan kostnadsfri rådgivning i konsumentfrågor på Gislaveds bibliotek. Exempel på frågor som du som konsument kan få hjälp med:

  • Förköpsråd: information före köp av varor och tjänster.
  • Reklamationer: råd efter köp av varor och tjänster som inte motsvarar vad som utlovats.
  • Konsumenträtt: information om vilka rättigheter och skyldigheter du som konsument har.

När du handlar från en privatperson

Om du har handlat en vara av en privatperson så gäller inte Konsumentköplagen. Det innebär att jag som konsumentrådgivare inte heller kan hjälpa till vid tvister. Du kan heller inte pröva en eventuell tvist hos Allmänna Reklamationsnämnden. Behöver du hjälp kan du vända dig till en advokat eller jurist.

 

Nyheter

2017-05-29 Polisen varnar för bluffmeddelanden som kapar bank-idlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Polisen varnar nu för bluffmeddelanden där personer uppmanas verifiera sitt bank-id. Flera har fått mail och sms. – Det ser väldigt ordentligt ut, säger en av de drabbade.

2017-05-11 50 000 barn under fyra år åker felvända i bilenöppnas i nytt fönster 

Många föräldrar vet inte hur deras barn ska placeras i bilen. 50 000 barn under fyra år åker därför felvända och riskerar allvarliga skador vid en olycka. Idag marscherar därför 47 000 barn baklänges på Barnsäkerhetens dag.

2017-05-09 Felmonterade däck fara i sommartrafikenöppnas i nytt fönster

Det gäller att se upp i sommartrafiken. Var sjätte bilist vet inte var däcken med bäst mönsterdjup ska monteras. – Det är livsfarligt att använda däcken på fel sätt, säger Jorge Castro på företaget ABS Wheels.

2016-11-25 Massivt missnöje med telefonförsäljninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsumentverket har tidigare fört fram att en skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning skulle lösa många av problemen. En utredare la fram samma förslag till regeringen i maj 2015. Nu anser Konsumentverket att det är hög tid för politikerna att ta problemen på allvar.

2016-11-23 Nya bluffbolaget Arid Teknik säljer också fejkdräneringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det elektroosmotiska dräneringsföretaget Arid AB gick i konkurs i början av oktober 2016. Konkursförvaltaren lade ned verksamheten. Nu har det startats ett nytt bolag, Arid Teknik AB. Men verksamheten är densamma, att sälja elektroosmotisk dränering. En dräneringslösning som inte fungerar.

2016-10-17 Bolagsupplysningen lurar till sig miljarder från småföretagarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bolagsupplysningen är årets värsta fakturaskojare. Enligt Driva Egets källor lyckades fakturaskojaren Bolagsupplysningen lura 10 000 småföretagare varje månad i somras, vilket kan innebära att de svindlat till sig över en miljard på ett år, skriver tidningen.

2016-10-17 Så nöjda är vi med mobiloperatörernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Halebop och Comviq är två aktörer som lyckats med ett tydligt erbjudande och budskap som motsvarar kundernas förväntningar. Telenor går framåt jämfört med fjolårets kraftiga nedgång. 3 får oerhört mycket negativ kritik. Telia får positiv feedback från företagskunder men är inte lika uppskattade av privatkunder.

2016-10-14 Hemsydda barnprylar oroar myndigheterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Via facebook-sidor, mammabloggar eller blocketannonser säljs hemmagjorda eller importerade babyprodukter som aldrig förr. Men det finns risker med den här typen av produkter och tyvärr har vi sett exempel på produkter som kan vara direkt farliga, säger Maria Holmberg som arbetar med produktsäkerhet på Konsumentverket.

2016-10-13 Så länge håller burkarna i kylenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den mesta maten kan man lukta och smaka på för att avgöra om den är okej, om man inte tillhör en riskgrupp, som till exempel gravida eller de som har nedsatt immunförsvar – för dem gäller särskilda regler, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket. Mögel ska man däremot inte äta, men hårt sockrad sylt och marmelad kan man äta om man skär bort möglet med stor marginal.


Tips!

Skydda dig mot telefonförsäljare

Många av de som söker konsumentrådgivning har ofrivilligt ingått avtal med telefonförsäljare. Ett sätt att minska mängden samtal från telefonförsäljarna är att spärra telefonen med hjälp av spärrtjänsten NIXlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades senast: 2017-05-30